Volver »

La Papallona de Sant Pere

»

Ver teléfono


El 6 de Juny de 1992, durant la Festa Major del barri de Sant Pere de Terrassa, va néixer La Papallona de Sant Pere.
Creada per l’artista terrassenc Pep Ruiz “Ragà”, es tracta d’una bèstia amb forma de papallona que reposa sobre un tronc en el qual es poden veure roses i mores, en referència a la Rosa Mora, una persona molt estimada per la seva tasca de dinamització del barri. Aquesta peça de l’imaginari popular es caracteritza per ser una de les poques dels Països Catalans que llança aigua en lloc de foc.

L’any 1993 l’Associació de Veïns de Sant Pere va cedir La Papallona a un grup de joves del barri engrescats a promoure diferents activitats d’àmbit popular. L’arrencada es va fer amb molta il•lusió, però els compromisos d'uns i altres van fer disminuir les sortides i les activitats de la colla. Malgrat això, es va mantenir la seva participació anual a la cercavila de la Festa Major del Barri de Sant Pere.

Després d’alguns anys d’inactivitat, un nou grup de joves va posar-se al capdevant de l’entitat i des d’aleshores, el grup ha crescut de manera constant. Aviat van créixer els efectius sobretot a partir de la incorporació del grup de músics Tocats de l’ala, format principalment per membres de la Papallona provinents d’altres entitats de la cultura popular terrassenca (Grallers dels Castellers de Terrassa i Tabalers de Terrassa).

L’any 2005 el grup decideix constituir - se legalment com a Associació Cultural sense ànim de lucre. A més, l’augment de les activitats durant els darrers anys i la consolidació del grup queden reflectits amb l’obertura d’una nova pàgina web i amb l’ingrés a l’Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya.

Actualment la Papallona compta amb un grup format per uns 20 joves de la ciutat de Terrassa i pobles veïns tot participant a cercaviles, Correaigües, Animació Infantil, Trobades de bestiari, processons nocturnes, Correllengües, balls de gralles, etc...

Des que va arrencar el vol, La Papallona ha participat en les Festes Majors de Gràcia, Calella, Terrassa, Esparreguera, Rellinars, Ullastrell, Estana, la Mercè de Barcelona, Fabulari de l’Hospitalet de Llobregat, Trobada d’Associacions de Veïns, Bestiari ‘ 07, Carnestoltes de Terrassa, Correllengües, entre d’altres.

L’any 2008 La Papallona de Sant Pere celebra el seu 15è aniversari i ho vol celebrar organitzant entre d’altres, la 1a. Trobada de Bestiari d’Aigua dels Països Catalans juntament amb l’Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya.

Contacta con La Papallona de Sant Pere